Mahkeme, TÜİK’ten ikinci kez veri talebinde bulunarak iki ana konu üzerinde durdu:
Mahkemenin verdiği ara karar, TÜİK’in daha önce kamuoyuna açıkladığı enflasyon hesaplama verilerine ilişkin bir tartışmayı da gündeme getirdi.
TÜİK, 2022 yılı Nisan ayına kadar enflasyon hesaplamalarının detaylı verilerini kamuoyuyla paylaşıyordu. Ancak bu uygulamaya son verildi. Bunun nedeni olarak verilerin gizli olması değil, kamuoyunda yanlış anlaşıldığı öne sürüldü. Dolayısıyla, 2022 yılı Nisan ayına kadar açıklanan bu verilerin gizli olmadığı mahkeme kararında vurgulandı.
Mahkeme, ara kararın gereğinin yerine getirilmesini zorunlu tuttu ve aksi halde mevcut bilgi ve belgelere göre karar verileceği konusunda TÜİK’i ihtaren uyardı.
Mahkemenin ara kararı, 13 Mart 2025 tarihinde TÜİK’e e-tebligat yoluyla iletilmiş olup, 15 günlük yasal süre 19 Mart 2025 tarihinde başlayacak. Buna göre, TÜİK’in en geç 3 Nisan 2025 tarihine kadar mahkemenin ara kararına uyması gerekiyor.
TÜİK, Anayasal bir kurum olarak Anayasa’nın 2. ve 138. maddeleri ile İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun (İYUK) 28. maddeleri gereğince mahkemenin kararına uymak zorunda. Milyonlarca emekliyi ilgilendiren bu davada, TÜİK’in mahkeme kararının gereğini yerine getirmesi talep ediliyor.
Türkiye’nin enflasyon hesaplamalarına dair şeffaflık tartışmalarının odağındaki bu davanın nasıl bir sonuca ulaşacağı merakla bekleniyor.